20.01.2023

Prodajete stan i željeli biste imati potpunu dokumentaciju?

Prodajete stan i željeli biste imati potpunu dokumentaciju?
Kupci se prilikom kupnje stanova većinom zadrže na provjeri izvatka iz Zemljišne knjige ili Knjige položenih ugovora. Međutim, svaki stan ima svoju povijest, a izvadak iz Zemljišne knjige ili Knjige položenih ugovora samo je jedan od niza dokumenata koji se na stan odnose.

Stanovi su dijelovi neke manje ili veće zgrade, a ta je zgrada građena na temelju određene dokumentacije. To znači da bi zgrada, između ostalog, trebala imati Glavni projekt, Građevinsku dozvolu i Uporabnu dozvolu.

Glavni projekt sadrži tehničku dokumentaciju na temelju koje je zgrada izgrađena. Građevinska dozvola je dozvola kojom je nadležno tijelo dopustilo gradnju vaše zgrade na temelju Glavnog projekta, dok je Uporabna dozvola dokument kojim se nakon izgradnje zgrade potvrđuje da je izgrađena u skladu s Glavnim projektom i Građevinskom dozvolom, te da je spremna za uporabu.

Tako će, primjerice, Glavni projekt zanimati kupca da provjeri položaj instalacija u stanu, nosive konstrukcije, ugrađene materijale i još mnogo toga. Građevinska dozvola reći će kupcu da je Glavni projekt izrađen u skladu sa zakonom i zadovoljava sve propisane parametre, dok će Uporabna dozvola kupcu biti potrebna u slučaju da osoba kupuje nekretninu putem kredita, jer pojedine banke, a svakako APN, prilikom odobravanja kreditiranja kupnje nekretnine traže da za nekretninu bude izdana Uporabna dozvola.

Dakle, sve navedeno treba biti prikupljeno kako biste bili sigurni da na tržištu nudite stan sa svom potrebnom dokumentacijom.

Građevinsku dokumentaciju najčešće možete pronaći u arhivu ili pismohrani nadležnog ureda za graditeljstvo.

U manjim gradovima i mjestima, to je obično u općini, poglavarstvu, odnosno na istom mjestu gdje se nalaze i svi drugi upravni odjeli. S druge strane, Zagreb ima više lokacija koje se preklapaju po nadležnosti. One se nalaze u nekadašnjim općinama, a sadašnjim područnim uredima: Centar, Črnomerec, Dubrava, Susedgrad, Medveščak, Maksimir, Trnje, Pešćenica, Novi Zagreb, Trešnjevka, Sesvete, središnji ured ili Državni Arhiv.

Znate li da je za neke nekretnine moguće da se građevinska dokumentacija nalazi u dva ili tri ureda, ovisno o godini gradnje? Ili da je Građevinska dozvola s Glavnim projektom u jednom uredu, izmjena Građevinske dozvole u drugom uredu, a Uporabna u trećem uredu?

Kad počnete tražiti dokumentaciju stana, oboružajte se strpljenjem. Vjerojatno će vam trebati više tjedana, ili čak mjeseci.

A što ako Uporabna dozvola uopće nije izdana?

I sad zamislite situaciju:

Pronašli ste kupca, dogovorili cijenu, i tada ustanovili da nemate potpunu dokumentaciju. U najboljem slučaju trebat će vam nekoliko mjeseci da je prikupite.

Što će kupac napraviti? Moguće je da si može priuštiti da pričeka s kupnjom nekretnine nekoliko mjeseci, no vrlo je vjerojatno da će pronaći drugu nekretninu, a da će vaša još dugo ostati na tržištu. 

Prikupljanje i sređivanje dokumentacije početak je postupka prodaje nekretnine. U protivnom, kad pronađete kupca, unatoč željama kupca i prodavatelja, nepotpuna dokumentacija može postati zapreka uspješnoj prodaji nekretnine.

Zato se obratite nama, kako u „pet do dvanaest“ ne biste „tražili iglu u plastu sijena“ te kako bismo za Vas na vrijeme prikupili svu potrebnu dokumentaciju i pripremili nekretninu za prodaju.