19.05.2023

Brežuljkasti dio Črnomerca – san mnogih Zagrepčana

Črnomerec je kultna, zagrebačka gradska četvrt o kojem smo već djelomično pisali, no zbog njegove veličine, raznolikosti, sadržaja, arhitektonskih, te povijesnih zanimljivosti -  uvijek se ima što za nadodati.

Nakon što smo u
prvom dijelu prikazali urbani dio Črnomerca, pokušat ćemo vam približiti tzv. "građanski dio", odnosno onaj koji je smješten sjeverno od Ilice i gradska naselja kao što su Šestinski Dol, Mikulići, Sveti Duh, Bijenik, Lukšić, Fraterščica te određeni dijelovi Kustošije.
Riječ je o području smještenom u zelenom pojasu podsljemenskog podbrežja, lišenom svake buke, pa samim time i predodređenim za miran, obiteljski život. Za navedena naselja ne može se reći kako obiluju zabavnim sadržajima u smislu kina, kazališta ili klubova, no za takvu ponudu potrebno je samo spustiti se do obližnje Ilice i zabava je tu.
Unatoč tome, ovaj brežuljkasti dio Črnomerca kupcima je postao prava poslastica i upravo u ovim naseljima potražnja za nekretninama je veća nego ikada. Zašto je tome tako, objasnit ćemo kad riječima "zalutamo" u pitoreskne, strme ulice ovih poželjnih destinacija.

Sveti Duh – puno više od bolnice

Za početak, Sveti Duh nije samo Klinička bolnica iako, (priznat ćete) nije loše u blizini imati ovako glasovitu kliniku. Mada naziv ovoga naselja aludira na sakralnost, spokoj i tišinu, Sveti Duh je izuzetno živahan, a tome svjedoče i neobični prizori tamošnje crkve oko koje, vjerovali ili ne, bezbrižno pase malo stado ovaca. Ovce u gradu su svakako atrakcija, no one svakako nisu glavni adut Svetog Duha. Zgrade iznad bolnice s panoramskim pogledom, novogradnja i zelenilo, mamac su mnogim obiteljima koji žele spoj mirnog života, ali i sadržaja poput kafića, restorana i različitih dućana. Upravo zato, cirkulacija ponude i potražnje za tamošnjim stanovima svakim je danom sve veća, pa tako i naša agencija na ovoj sjajnoj lokaciji nudi tri velika stana površine veće od 100 m2.

Šestinski Dol – urbano, a ruralno!

Desno od Svetog Duha, prostire se lijepi kvart omeđen zelenilom, poznat po nazivu Šestinski Dol. Njegova je prednost spajanje s Ilicom s jedne, i ulaska u Podsljemensku zonu s druge strane. Činjenica da ovo naselje ima svoju Park-šumu u kojoj možete šetati svoje pse, džogirati ili se na bilo koji način poistovjetiti s prirodom, a da se istovremeno za samo nekoliko minuta možete spustiti na Ilicu kako bi osjetili metropolu, kupcima nekretnina u Šestinskom Dolu postala je neodoljiva. Imati u tom naselju građevinsko zemljište, prava je sreća, no dobra je vijest da mi upravo nudimo nekoliko parcela kao stvorenih za izgradnju doma po vlastitoj mjeri.

Mikulići – naselje dostojno bana

Vjerovali ili ne, naselje u kojem također nudimo nekoliko građevinskih zemljišta i obiteljskih kuća, po prvi puta spominju se u 14. stoljeću i to u Ispravi bana Mikića, a njegovo je ime zapisano i u Zlatnoj buli! Poznato je da su Mikulići nekada bili prigorsko selo, ali da datira iz tako daleke povijesti, znaju samo rijetki. O tome svjedoči i vila Pongratz sagrađena u 19. stoljeću, no bez straha. Ovo krasno naselje smješteno na obroncima Medvednice nikako nije zapelo u prošlosti, već je sa svojim nekretninama itekako zagazilo u novo, moderno doba. Brojne obiteljske kuće i manje stambene zgrade okružene su netaknutom prirodom, cvijetnjacima, vinogradima i raskošnim vrtovima.

S raskošnog penthousea gledati planinare? Na Fraterščici je to moguće!

Slično je i s Fraterščicom, malim, intimnim gradskim naseljem kroz koje vodi istoimena ulica, a s kojom se križaju brojne, vijugave uličice koje skrivaju divne kuće i okućnice. S obzirom na to da se nalazi na medvedničkom prigorju, polazna je točka planinara jer planinarski put ka Medvednici započinje upravo na Fraterščici. I u ovom naselju, kao i u gore navedenim, mir remeti jedino cvrkut ptica, a za sve one željne gradske vreve postoji brzo rješenje – centar grada je sasvim blizu, pa ako vam i nije do vožnje automobilom, brza autobusna linija do okretišta na Črnomercu je izvrsno rješenje. Možete li zamisliti da na takvom mjestu imate penthouse? E, pa mi ga nudimo! I ne samo to, nego i dva zemljišta s velikim potencijalom.

Kako doći od centra? Lako!

Uopće ne treba misliti kako su ova brežuljkasta naselja švicarskog štiha izolirana, nedostupna i loše povezana s centrom Zagreba. Glavna prometnica kroz ovo područje je Ilica kojom sve do Črnomerca prometuju čak 3 tramvajske linije, a samo okretište zovu i „Črnkas“ s brojnim autobusima ZET-a koji neumorno i vrlo često voze do svih navedenih naselja. Ovo okretište ujedno je i "trgovačka meka" kojom dominira ogroman šoping centar, velika tržnica, kafići, restorani te butici različitih namjena u kojima se obavlja kompletna nabava i opskrba. Nekada je ovaj dio bio „mitnica“ odnosno, mjesto na kojem bi se plaćala pristojba za robu koja se dovodila u grad radi trgovine i prodaje. Taj naziv se izgubio u modernom dobu, ali i dalje je ostala priča o mesaru koji „črno meri“.
 Gore opisana naselja, namijenjena su samo za mir, uživanje i lišenost svakog stresa.

Laura Vučković