07.04.2023

ČRNOMEREC – Urbani dio




Črnomerec je šarmantna, zagrebačka gradska četvrt koju čine urbani dio uz Ilicu zapadno od ulice Republike Austrije i gradska naselja kao što su Šestinski Dol, Mikulići, Sveti Duh, Bijenik, Lukšić, Fraterščica i određeni dijelove Kustošije.

Povijesna draž zapadnog dijela metropole

Povijesne knjige kažu kako je ova kultna zagrebačka četvrt u kojoj dan danas različiti obrtnici (poput kišobranara, urara, postolara i slično) sa svojim starinskim proizvodima i uslugama drsko prkose modernom dobu, već u 15. stoljeću bila naseljena sa 13 kuća. Ovaj fascinantan podatak svjedoči o povijesnoj vrijednosti Črnomerca, oko čijeg naziva također postoje zanimljive teorije.

Jedna od najprihvaćenijih, a svakako i najzanimljivijih, je legenda o tamošnjem mesaru koji je stanovnicima Črnomerca meso mjerio "od oka", ali uvijek na štetu kupca. Kao takav, došao je na zao glas, a Zagrepčani su ga opisivali kao mesara koji "črno meri".
U svakom slučaju, po Črnomercu je nazvan i jedinstveni potok koji protječući kroz otvoreno korito spaja „plavi i zeleni dio grada“ povezujući Medvednicu i Savu, pa je kao takav postao svojevrsnim simbolom ovog naselja i važan dio njegova identiteta.

Kada smo već u povijesti, bilo bi nepošteno ne spomenuti i znamenitosti poput srednjovjekovne utvrde Medvedgrad sagrađene na južnim obroncima Medvednice u 13. stoljeću nakon provale Tatara. Na istome mjestu može se naći i ranogotička kapelica, kao i spomenik palim braniteljima u Domovinskom ratu nazvan Oltar Domovine. Od Rudolfove vojarne koja je nekoć bila kompleks od 13 zgrada različitih namjena, danas na tom mjestu stoje samo 4 građevine koje su zaštićene kao spomenik kulture.

Svi aduti Črnomerca: Povijesno, a urbano i prometno povezano

Urbani dio Črnomerca izuzetno je atraktivan zbog sjajne povezanosti sa svim dijelovima grada, a osobito centrom Zagreba. Upravo zato, trenutno se na tom području broji najviše novih izgradnji, ruše se stare građevine i bivše tvornice, a na tim mjestima niču luksuzna zdanja. Primjerice, rušenjem tvornice Kamensko, otvorila se sjajna prilika za izgradnju stambeno-poslovne zgrade sa elitnim stanovima, a ako se pridodaju obližnji vrtići, škole, bolnice, sjajni lokali i brojni različiti društveni sadržaji – Črnomerec je opravdano na glasu kao sjajna životna lokacija.

Prometna povezanost je, između ostaloga, i jedan od najvećih aduta zapadnog dijela grada. Glavna prometnica ovog područja je Ilica, a s okretišta Črnomerec polaze tri tramvajske linije (2, 6, 11), dok sa Zapadnim Kolodvorom ovu četvrt spaja tramvajska pruga kojom prolazi tramvaj 1 (Zapadni Kolodvor – Borongaj). Južnim rubom naselja prolazi pruga kojom prometuju i prigradski vlakovi sa stanicama Zapadni kolodvor i Kustošija, dok s okretišta Črnomerec, kao i s Tuđmanca, polazi čak 8 autobusa čije trase vode u različite dijelove ovoga područja.

Urbani dio Črnomerca pruža neodoljivu blizinu svih sadržaja, centra grada, a i prirodnih ljepota poput šuma, potoka i šetališta. Park – šuma Jelenovac jedan je od 22 zagrebačka parka, a u njemu pretežito rastu hrast, bukva i bagrem. U šumi izvire i istoimeni potok i prava je oaza u blizini centra Zagreba.

Zaključno, ovaj dio Črnomerca smatra se privlačnim zagrebačkim kvartom za život, izrazito puno se gradi, obnavlja, širi i urbanizira. Sjajno balansira između prirodne i urbane mikrolokacije prepune različitih sadržaja.


Laura Vučković