28.05.2022

Sveti Ivan Zelina - šarmantni gradić okružen vinogradima

Sveti Ivan Zelina - šarmantni gradić okružen vinogradima
Sveti Ivan Zelina slikovit je grad na jugoistočnim padinama Medvednice, smješten uz dolinu rijeke Lonje, 37 kilometara sjeveroistočno od Zagreba. To je staro kulturno i gospodarsko središte Prigorja, a nalazi se na magistralnoj prometnici Zagreb – Varaždin. Na području grada i pripadajućih naselja živi oko 14.700 stanovnika, od kojih oko 2.600 u samom gradu.

Zelinski je kraj izuzetno živopisan i privlači one koji žele živjeti u mirnom i zelenom okruženju. Tu se, prolazeći kroz lijepa sela, još može naići na ostatke nekadašnjih mlinova, vodenica, vuglenica i vapnenica, iako starih majstora i zanata više nema.

Gospodarska je osnova Zelinskog kraja poljodjelstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, kemijska i tekstilna industrija, te, dakako, turizam. Mnoštvo sakralnih spomenika, crkava i kapela razasuto je zelinskim krajem, a njegove su turističke vrijednosti, uz povijesnu baštinu, svakako vinski podrumi sa znamenitim vinima na atraktivnoj vinskoj cesti i druge mogućnosti za rekreaciju.

Danas je zelinski kraj ponajprije na glasu zbog svojih vina, koja njeguju domaći vinogradari i vinari, među kojima je sve više dobitnika priznanja na međunarodnim izložbama vina i sajmovima. Atraktivna je vinska cesta koja prolazi vinorodnim naseljima, od Donje Zeline prema Nespešu i Gornjem Psarjevu, te prema Svetom Ivanu Zelini. Prilika je to za svakoga da uđe u vinske podrume, kleti i vinograde poznatih zelinskih vinogradara i vinara te da proba ne samo ovo plemenito piće, nego i izvrsne domaće specijalitete. Poseban ugođaj vlada za vrijeme berbi, kao i za vinskih blagdana, Martinja i Vincekovog. Također, u Muzeju Sveti Ivan Zelina postoji vinogradarska zbirka koja se izlaže na povremenim izložbama.

Uz to, svake se godine održava i tradicionalna Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Tijekom 50 godina neprekidnog održavanja izloženo je i ocijenjeno više od osam tisuća uzoraka vina. Nesumnjivo je da je Izložba značajno utjecala na razvoj vinarstva u Hrvatskoj, te je i danas mjesto okupljanja najboljih vinogradara, vinara, stručnjaka i ljubitelja vina.

Raznovrsne su mogućnosti i za sport i rekreaciju. Na području grada djeluje dvadesetak sportskih klubova u raznim sportskim granama. Nogomet, hokej na travi i dvoranski hokej, rukomet, borilačke vještine, lov, ribolov, samo su dio zelinske sportske scene. Rekreativcima su na raspolaganju teniski tereni te planinarske staze po prelijepoj Zelinskoj gori, po istočnim obroncima Zagrebačke gore, kao i biciklističke staze. Planinarske staze i putovi su dobro označeni, sve do planinarskog doma na Kladeščici (460m). Osim toga, organiziraju se i motociklistička natjecanja na motokros stazi.

Sveti Ivan Zelina idealna je destinacija za aktivni odmor, ali i lagodan život nadomak prirodnih ljepota. Uz bogatu povijesnu baštinu, zelinski kraj danas krasi mnoštvo sakralnih spomenika, crkava i kapela, a mogućnosti za uživanje je bezbroj. Uz sve to, velika je prednost dobra prometna povezanost s glavnim gradom. Zato, za sve koji traže mir nedaleko od Zagreba, imamo odličnu ponudu nekretnina među kojima mogu
pronaći svoj novi dom.