06.04.2022

Sesvete – tamo gdje je budućnost

Sesvete – tamo gdje je budućnost
Ova zagrebačka četvrt može se pohvaliti najbržim rastom broja stanovnika! Prema popisu stanovništva iz 2021. godine Sesvete broje više od 70.000 stanovnika. No, zašto baš sve više ljudi bira Sesvete za svoje životno okruženje?

Lokacija i transport
Sesvete zauzimaju skoro petinu prostora Grada Zagreba i definitivno je jedna od najvećih  četvrti. Naselje je povezano javnim prijevozom koji se najviše odvija gradskom željeznicom sa stanicama Sesvete i Sesvetski Kraljevac te autobusima ZET-a. Zbog velikog broja linija, moći ćete bez problema doći do svih ostalih dijelova grada, a put do centra Zagreba vlakom traje desetak minuta.

Sigurnost i zdravlje
Ova četvrt pokazala se u nizu prethodnih godina kao jedna od najsigurnijih za život u gradu Zagrebu. Sesvete pružaju veliki izbor zdravstvene njege i brige s čak 10 Domova Zdravlja. Od ambulante, opće medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece do stomatologije i raznih laboratorija - sve to u Sesvetama je nadohvat ruke.

Obrazovanje
One najmlađe možete upisati u 8 postojećih vrtića, dok one malo starije u više od 10 osnovnih škola i dvije srednje škole: Gimnazija Sesvete i Srednju školu Jelkovec. Gimnazija Sesvete sadrži svu potrebnu opremu i moderne kabinete, praktikume i učionice (projektori, računala, pametne ploče i sl.). Uz školsku knjižnicu, veliku sportsku dvoranu i malu plesnu dvoranu kao i teretanu te vanjski teren – vaš školarac moći će odabrati ono što najviše voli.

U Srednjoj školi Jelkovec učenici se mogu specijalizirati u tri obrazovna smjera: elektrotehničar, tehničar za elektroniku i tehničar za računarstvo. Drugim riječima, Sesvete pružaju širok izbor obrazovanja za vašu djecu. Nakon srednje škole, slijedi državna matura za koju su pripreme moguće u Učilištu Sesvete, kao i razni programi obrazovanja, tečajevi i slično. Također, možete odabrati i Poslovno veleučilište Zagreb i preddiplomski stručni studij Marketinga i komunikacija te preddiplomski stručni studij Gospodarske logistike. 

Domaći specijaliteti nadohvat ruke
Kako su Sesvete dio Sesvetskog Prigorja čiji je jug bogat rijekama i potocima, plodno tlo dom je mnogim vinogradima. Tu se nalazi i prva zagrebačka vinska cesta čija trasa prolazi kroz Sesvete, Kašinu, Blagušu sve do Moravča i pokazuje široku paletu vinarske povijesti. No uz vino, nećete moći odoljeti prigorskoj kuhinji koja ostavlja poseban utisak na stanovnike – domaći čvarci, prigorske kobasice i domaći sirevi.

Sve te delikatese sigurno ćete pronaći na Sesvetskom sajmu koji se održava svakog četvrtka u pozadini Badelove tvornice. Na sajmu ćete susreti ljude iz raznih krajeva Prigorja koji su došli s namjerom da kupe i prodaju gotovo sve! Također, sajam pruža mogućnost stvaranja dobrih konekcija između obrtnika i trgovaca.

Rekreacijske aktivnosti i hobiji
U današnjem užurbanom vremenu, posebnu prednost pruža škola jahanja u Konjičkom centru Popovec i mala škola jahanja Don Kihot. Osim same škole jahanja, možete dogovoriti proslavu rođendana ili zabavu i terapijsko jahanje. Ako ste ipak više naklonjeni vodenim aktivnostima, Aquapark Adamovec opremljen je s rekreacijskim bazenima s masažama, bazenom s valovima, gejzirima i toboganom – savršeno za jednodnevni obiteljski izlet.

Umjetnost i kultura
Najpoznatija baština Sesveta je barokna crkva Svih Svetih po kojoj je cijelo okolno naselje dobilo svoje kajkavsko ime. Tradicija Sesveta diše i kroz Muzej Prigorja koji je poznat po stalnim izložbama, kao i po Narodnom sveučilištu Sesvete s centrom za kulturu i centrom za obrazovanje. Centar za kulturu nudi zabavu za male i velike uz razne kazališne predstave, koncerte i izložbe, dok se centar za obrazovanje bazira na tečajevima za sve uzraste – od informatike do stranih jezika.

Vaš novi početak
Još je puno toga što Sesvete izdvaja od drugih gradskih četvrti. Jedna od najvećih prednosti je kontinuirani rast kako samog urbanog naselja, tako i stanovnika koji se tamo nalaze. Upravo je to glavni razlog zašto mnogi biraju Sesvete za svoj novi dom.