29.04.2022

Samobor - obiteljska idila nadomak Zagreba

Samobor - obiteljska idila nadomak Zagreba

Na udaljenosti od samo dvadesetak kilometara od Zagreba, Samobor sa svojom okolicom najstarija je i najatraktivnija izletnička destinacija za zagrebačke stanovnike, planinare i turiste iz cijele Hrvatske i inozemstva. Osim izletnika koji ga rado posjećuju, ovaj grad postao je sve češći izbor za preseljenje mladih obitelji koje žele mirno i kvalitetno okruženje bogato sadržajima i prirodnim ljepotama. Tako, danas u gradu s okolnim naselljima živi nešto manje od 40.000 stanovnika. 

Posljednjih godina Samobor, uz svoju bogatu kulturnu i turističku ponudu, marljivo radi i na osiguravanju kvalitete života za svoje stanovnike, što potvrđuju i brojke o povećanom broju doseljenih. Zahvaljujući dobrom okruženju za rast i razvoj djece, ulaganjima u obrazovanje, gospodarstvo, kulturu i sport, Samobor je među najpoželjnijim gradovima za život u Hrvatskoj, a tomu pozitivno pridonosi i činjenica da Samoborci nisu opterećeni prirezom jer se u Samoboru on ne plaća. 

Uz sve to Samobor se priključio i smart cities pokretu implementirajući brojna pametna rješenja za građane, ali i posjetitelje. Posjetitelji grada prilikom razgledavanja i uživanja u kremšnitama na svim javnim lokacijama imaju dostupnu besplatnu WiFi mrežu, a isprazne li im se mobiteli od fotografiranja znamenitosti imaju mogućnost napuniti ih na energetski neovisnim pametim klupama. Pametna rješenja u Samoboru su i solarne autobusne stanice također s mogućnošću za punjenje mobitela i tableta te korištenje Wi-Fi mreže, a osvijetljene su LED rasvjetom. Kako navode iz Samobora, riječ je o hrvatskom proizvodu koji je inovacija na polju očuvanja okoliša i povećanja kvalitete života. 

To su samo neka od pametnih rješenja uz koje Samobor nastoji razvijati zelenu infrastrukturu, fokusira se na korištenje obnovljivih izvora energije, razvoj ekološke poljoprivrede, energetsku obnovu zgrada te ulaganje u održiva i ekološki prihvatljiva rješenja. Također, proračun grada je potpuno transparentan.

Uz gospodarsko bogatstvo i ekološku osviještenost, Samobor raspolaže raznim javnim sadržajima za sve uzraste. Tako je moguće svoje vrijeme provesti u Gradskoj knjižnici Samobor, u posjetu Samoborskom muzeju, na tečajevima u Pučkom otvorenom učilištu, rekreirajući se u Samoborskom Športskom savezu ili u nekim od Sportskih Objekata Samobor.

Uz sve kulturne i sportske sadržaje, Samobor je okružen parkom prirode Žumberak-Samoborsko gorje i nudi brojne atrakcije, opuštanje u netaknutoj prirodi, šetnje, slapove i niz aktivnosti od planinarenja, vožnje biciklom do paraglidinga.

Samobor je i grad bogate gurmanske tradicije, a njegova raznovrsna ponuda razlog je što privlači tolike ljubitelje hrane. Malo je posjetitelja koji grad napuštaju bez kušanja domaćih specijaliteta i čuvenih kremšnita.

Također, tijekom cijele godine možete uživati u bogatoj ponudi tradicionalnih, kulturnih, glazbenih i zabavnih događaja, kao i vina i gastronomskih festivala, a najpoznatija manifestacija zasigurno je Samoborski fašnik, s tradicijom starom preko 190 godina.

Ovaj slikoviti grad s francuskim štihom očarat će vas svojom arhitekturom, opustiti svojim ugođajem, osvojiti raznim okusima i bojama, a zatim natjerati na maštanje o preseljenju. Srećom, maštanje može postati stvarnost uz vrhunsku ponudu nekretnina u Samoboru i okolici. Više o ponudi pogledajte
OVDJE.