17.02.2023

Donji grad - spoj povijesti i urbane sredine




Donji grad je tradicionalni dio grada Zagreba, a naziv je dobio kao opreka Gornjem gradu koji je povijesno najvažniji dio grada jer je iz njega nastao Zagreb kakav je sad.
Površina Donjeg grada prostire se uz sami centar Zagreba - južno od Gornjeg grada do željezničke pruge, na zapad do Ulice Republike Austrije, a na istok do Heinzelove. Tradicionalno središte je Trg bana Jelačića, uz os prema željezničkom kolodvoru s parkovima.


Iako je ovaj dio grada oduvijek bio najgušće naseljen, isto tako kroz godine postaje meka kulturnog, poslovnog i raznolikog javnog života i to zbog velike koncentracije građana (i rezidencijalnih i poslovnih) koji svaki dan obitavaju u ovoj sredini.
Donji grad je uglavnom izgrađen u 19. stoljeću, ali dio istočno od Draškovićeve izgrađen je u prvoj polovici 20. stoljeća. Na rubovima ovog dijela grada i dalje postoje ostaci industrijskih građevina, no i oni polako nestaju naglom urbanizacijom Zagreba, izgradnjom novih zgrada, prodajom stanova i iznajmljivanjem.


Donji grad je obogaćen svim važnim institucijama, mjestima za okupljanje, sjajnim restoranima i barovima, ali i muzejima i kazalištima. Krasi ga nekoliko trgova od kojih je potrebno istaknuti novi Europski trg u neposrednoj blizini Zagrebačke katedrale, te Cvjetni Trg, tzv. „špica”, koja je najpoznatije mjesto za ispijanje jutarnje nedjeljne kave na osunčanim terasama kafića. Trg bana Jelačića oduvijek je bio „meeting point” odnosno mjesto okupljanja mladih, od kuda je i proizašla poznata, već sada kultna izreka „nađemo se kod sata”, pritom misleći na veliki gradski sat na glavnom Trgu.


Ovaj dio grada izvrsno je povezan s ostatkom Zagreba, njegove ulice protkane su tramvajskim tračnicama uzduž i poprijeko. Mnogima, koji su tek došli u grad, shvaćanje tramvajskih linija može biti vrlo apstraktno pa evo kratkog vodiča: glavnim Trgom prolazi većina tramvajskih linija koje povezuju različite dijelove grada. Prolaze tramvaj broj 1 (zapadni kolodvor - Borongaj), 17 (Prečko – Borongaj), 14 (Savski most – Mihaljevac), 6 (Črnomerec – Sopot), 12 (Ljubljanica – Dubrava), 11 (Črnomerec – Dubec), 13 (Žitnjak – Kvaternikov trg).

Od glavnog Trga moguća je šetnja kroz park Zrinjevac, prvi od osam gradskih trgova/perivoja koji su dio tzv. Lenuzzijeve potkove, urbanistički zelenog projekta grada Zagreba. Nalazi se u srcu grada i pravo je mjesto za odmor od duge šetnje ili npr. čitanje knjige. Umjetničke galerije i muzej u neposrednoj blizini, Glazbeni paviljon i biste hrvatskih povijesnih ličnosti koje ga okružuju, Zrinjevac čine možda najljepšim zagrebačkim ogledalom hrvatske povijesti. Zanimljivost o Glazbenom paviljonu jest da su se u njemu okupljali i svirali glazbenici u 19. stoljeću, a danas mu se na isti način odaje čast. Park Zrinjevac najviše blista u proljeće, ali i tijekom Adventa kad je obasjan lampicama i ukrasima. Nakon šetnje ovom zelenom, umjetničkom šetnicom slijedi park na Trgu kralja Tomislava, koji je također dio Lenuzzijeve potkove, a uređen je kao prekrasni vrt s fontanom. Sa sjeverne strane omeđen je zgradom Umjetničkog paviljona, a s južne Glavnim kolodvorom. Tamo se nalazi željeznička postaja s koje polaze vlakovi iz Zagreba. Osim željeznice, Glavni kolodvor također ima mnoge tramvajske linije koje prometuju kroz cijeli grad: tramvaj broj 2 (Črnomerec – Savišće), 4 (Savski most – Dubec), 9 (Ljubljanica – Borongaj), 13 i 6.


Lijepo je i reći da je Donji grad unatoč brojnim atrakcijama, aktivnostima i festivalima ipak primarno rezidencijalno mjesto, odnosno da ljudi s razlogom tamo žive. Stanovi za prodaju u centru Zagreba su uvijek na tržištu upravo zbog velike potražnje. Donji grad broji pet dječjih vrtića, sedam osnovnih škola, sedam gimnazija i nekoliko strukovnih srednjih škola. U Donjem gradu nalazi se i Pravni fakultet, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Farmaceutsko - biokemijski fakultet, Građevinski fakultet, Arhitektonski fakultet, Akademija dramskih umjetnosti te Akademija likovne umjetnosti. Osim blizine obrazovnih ustanova, restorana, kafića, kazališta i muzeja – Zagrepčani će uvijek istaknuti tržnicu Dolac. Ona je „staple” Zagreba, a otvorena je 1930. godine. Koncipirana je kao otvorena tržnica s voćem i povrćem, ali ima i zatvoreni dio u kojem se prodaju mliječni proizvodi i meso. Na nju se veže ulica Splavnica koja ju povezuje s glavnim trgom, a ona je poznata po prodaji cvijeća. Budući da je grad Zagreb stari grad, a Donji grad je njegova jezgra, prepun je prostranim građanskim stanovima s visokim stropovima, kao i mnogim stambenim zgradama.


Kada se sve sumira, Donji grad, kao gradska četvrt, je idealan za one koji vole biti u središtu svih zbivanja i u staroj jezgri grada. Unatoč ubrzanoj gradskoj vrevi, u njemu se itekako može skrasiti i stvoriti savršenu životnu oazu. Donji grad na fenomenalan način spaja urbanizam i povijest i time slovi kao najatraktivniji dio Zagreba za život.



Laura Vučković