05.04.2023

Kako prodaja nekretnine izgleda iz perspektive kupca?





Skupili ste određena sredstva, oglasili prodaju stana, pojavio se zainteresirani kupac pa s novcem od prodaje stana imate zatvorenu financijsku konstrukciju za gradnju, odnosno adaptaciju kuće.

Gledate po oglasnicima, raspitujete se kod agencija, kuća ima mnogo, zemljišta još više, našli ste nekoliko favorita…

Kako bi to izgledalo kod kupnje auta? Provjeriti prometnu dozvolu, ako niste sigurni u ispravnost vozila, odvest ćete da na stanicu za tehnički pregled, otići kod poznatog mehaničara da vidi motor, ovjes, otići ćete kod limara da provjeri stanje limarije, zatim do ovlaštenog servisa provjeriti kilometražu vozila i servisnu povijest. To sve zbog investicije od 5.000,00 ili 10.000,00 eura…

Sudeći prema tome, kupnji nekretnine koja je deset, dvadeset i više puta skuplja od vozila koje se kupuje, svakako bi trebalo pristupiti barem jednako odgovorno kao i kupnji vozila, pa tako ne treba čuditi da kupca zanima svaki i najsitniji detalj nekretnine koju je zainteresiran kupiti, a jednako je tako opravdano i očekivanje kupca da na sva postavljena pitanja dobije točne i precizne odgovore.

Stavite sebe u ulogu kupca – biste li vi željeli znati sve te informacije? Naravno da bi!
Kupnja nekretnine je velika odluka koja kupcima obilježi barem jedan period života.


Naša je želja da ga obilježi na najbolji mogući način.

Da bi utvrdili stanje nekretnine kvalitetno i u potpunosti, potreban je angažman većeg broja stručnih osoba koje pokrivaju različita polja stručnosti, pa će primjerice pravnik analizirati pravno stanje nekretnine, vlasništvo, terete, ovršne postupke; geodet će provjeriti zemljišnoknjižno i katastarsko stanje, arhitekt će usporediti stanje na terenu s izdanim građevinskim i uporabnim dozvolama, i slično...

Ne može se očekivati od prodavatelja koji prodaju nekretnine najviše nekoliko puta u životu da znaju što je za kupnju nekretnine iz perspektive kupca uopće bitno, a ako i znaju, malo je vjerojatno da su u mogućnosti dati adekvatne odgovore i riješiti eventualno uočene probleme. Kao što vjerojatno i sami znate, stručne osobe koje će kvalitetno odraditi taj posao teško je naći, a koje će ga uz to odraditi brzo i povoljno, još je mnogo teže. 

Zbog toga imamo zaposlene stručne osobe, i stalno angažirane vanjske suradnike svih potrebnih struka kako bi bili spremni odgovoriti na sve zadatke koje određena kupoprodaja, ma kako složena bila, pred nas stavi, i da se priča završi s maksimalnim zadovoljstvom i prodavatelja i kupaca.

Odgovor na pitanje iz naslova najlakše će dati ljudi koji su angažirali agencije za prodaju svojih nekretnina, i odgovori će, naravno, biti različiti kao što su različite i agencije koje na tržištu posluju.

Naša je želja i naš je cilj da svaki od prodavatelja i kupaca koji nas je angažirao zna da mu se naš angažman isplatio, i to bez obzira je li pravni posao realiziran ili nije.