17.03.2023

Govore li agenti vlasnicima istinu o cijeni njihove nekretnine?







Nakon što smo vlasniku prezentirali nedostatke u dokumentaciji nekretnine, o čemu smo pisali u prošlom blogu "Govore li agenti vlasnicima istinu o dokumentaciji njihove nekretnine?", "ugodnim" zadacima za savjesnog agenta ovdje nije kraj.
 
Sljedeća tema o kojoj je s prodavateljem potrebno porazgovarati jest cijena nekretnine koja se prodaje.
 
Iskustvo govori da se cijena određuje na najrazličitije načine, pa su tako i cijene jednako različite, često nerealne, doduše vrlo rijetko nerealno niske.
 O načinima formiranja cijena mogle bi se napisati knjige, pa je tako netko recimo čuo da je susjed iz ulice prodao stan za X tisuća eura, a budući da je njegov stan ljepše uređen, vrijedi barem X + 50.000,00 eura. Netko drugi imao je rođaka koji je prodao stan za Y tisuća eura, ali je njegov na boljoj lokaciji pa vrijedi barem za trećinu više. Treći je gledao cijene iz oglasnika, izračunao prosjek, dodao 10% za svaki slučaj, i to je bilo to. Četvrti je pak izračunao što sve treba kupiti iz cijene koju će postići, pa je zbrojio cijene stana koji gleda za sebe i suprugu, i cijenu stana za kćer, pa je tako došao do cijene po kojoj prodaje svoju nekretninu.
 
Svaki agent koji je proveo nešto vremena u ovom poslu znat će da je to pogrešno. 
 
Prvo, tko zna jesu li uopće točne informacije o cijeni po kojoj je stan prodao susjed, rođak ili netko treći. Zatim, cijene na oglasnicima (a to je posljedica neke od opisanih ili sličnih metoda) više su želje vlasnika nego točan, pa često ni okviran pokazatelj vrijednosti nekretnina. I konačno, potrebe prodavatelja za financiranjem daljnje kupovine doista nisu stvar koja se kupca tiče, i najčešće su prepreka za kupoprodaju a ne pomoć pri formiranju cijene.
 Dilema pred kojom se spomenuti agent sada nalazi jest ukazati prodavatelju na nerealno određenu cijenu nekretnine ili ne.
 
Često agenti u takvoj situaciji prihvate cijenu koju je rekao prodavatelj, dodaju kojih 10%, jer to "prodavatelji vole čuti" a i dobro će doći malo prostora kod pregovora s kupcem, i eto formirane cijene za tržište. Potom se pojavi agent druge agencije, doda svojih 10%, i cijena buja, a nekretnina stoji...
 Kao agent smatram, naravno, da je to pogrešno, i ovdje dolazimo do novog "ugodnog" zadatka pred kojim se nalazi spomenuti savjestan agent.
 
Kao što je bilo u slučaju s neurednom dokumentacijom o kojem smo pisali ranije, tako i u ovom slučaju, pa i u svakom drugom, agent prema prodavatelju mora postupati uvijek isto. 
 Prije svega iskreno i stručno.
 Nikada nisam prodavateljima govorio ono što bi željeli čuti, ma kolko to često puta bilo lakše, već uvijek i isključivo ono što smatram točnim, pa makar to značilo i da ukažem da je cijena njihove nekretnine nerealno visoka.
 
Neki će to možda shvatiti kao da obezvređujem njihovu nekreninu, netko drugi možda da želim srušiti cijenu, no smatram da je naš zadatak, bez obzira na sve, svojim strankama pružiti točne informacije, jer čvrsto vjerujem da će to u konačnici biti u njihovom interesu.
 
I koja je na kraju prava cijena nekretnine?
 Upravo ona koju su potencijalni kupci spremni platiti.
 
Nakon tisuća najrazličitijih nekretnina koje su prošle kroz našu agenciju, stotina prodaja, i još više kupaca, imamo iskustvo i znanje koje je potrebno da se cijena nekretnine definira na ispravan način kako bi se nekretnina prodala po dobroj cijeni i u roku koji je prodavatelju zadovoljavajući.
 Stoga, ako vam je potrebna pomoć pri definiranju cijene nekretnine koju prodajete, obratite nam se.