03.03.2023

GORNJI GRAD – Nekad stvaratelj povijesti, danas elitna oaza





Gradska četvrt Gornji grad - Medveščak se dijeli na dvije polutke budući da je prilično prostran.
Gornji grad obuhvaća Tuškanac, Goljak i Pantovčak, a Medveščak obuhvaća Šalatu, Ribnjak, Novu Ves, Mirogoj, Vlašku i Martićevu do Kvaternikovog Trga. Po mišljenjima mnogih, ovaj dio grada je izuzetno poželjan. Za Donji grad bi rekli da je karakterističan po tome što je centar svih zbivanja i kulture, dok je Gornji grad kulturno - povijesna jezgra mirnijeg karaktera. Na ovom prostoru živi preko 30 000 stanovnika.

Gornji grad se nekada dijelio na Kaptol i Gradec, odnosno na dvije manje četvrti koje su igrale značajnu ulogu u stvaranju Zagreba kakav je danas - od Krvavog mosta do Kamenitih vrata zajedno sa svim ulicama u kojima su se vodile bitke za ovaj grad. Dakle, nekoć je ova četvrt bila stvarateljica povijesti, a danas je atrakcija brojnim turistima dok su njeni zapadni obronci po mnogima najatraktivnije mjesto za život.

Gornji grad je idealan spoj zelenila i kulturno-političkih zbivanja. Krase ga prekrasni parkovi i šume poput Pantovčaka, Zelengaja, Cmroka, Jelenovca, Tuškanca, Orlovca i Remetskog kamenjaka. Ima i brojne atrakcije poput Krvavog mosta (koji je sada ulica, ali nekada je bio most na Medveščaku koji je imao povijesni značaj), Kamenitih vrata, Katedrale, Tunela Grič i Markovog Trga koji je povijesno dio hrvatskog političkog kontinuiteta. Tamo se nalaze Hrvatski Sabor, Vlada RH i Ustavni sud. Jedan od zagrebačkih simbola je i Kula Lotrščak, smještena na Strossmayerovom šetalištu. Podignuta je sredinom 13. stoljeća, kada je Gradec ispunjavao uvjet iz Zlatne bule Bele IV., da kao slobodni kraljevski grad mora biti opasan zidinama i utvrdama. Kula je, uz Kamenita vrata i Popov toranj, najbolje sačuvan obrambeni objekt Zagreba. Kulu Lotrščak možete turistički obići i s vidikovca na vrhu uživati u jednom od najljepših pogleda na Zagreb, a u današnjem modernom dobu obaviještava građane tradicionalnim "pucnjem" točno u podne svaki dan.

Pantovčak je ulica koja se smatra elitnim dijelom grada s mnogo luksuznih kuća i stanova. Na Pantovčaku su smješteni Predsjednički dvori, službena rezidencija Predsjednika Republike Hrvatske, a nekad je bila poznata kao Vila Zagorje - rezidencijalni objekt sagrađen za potrebe Josipa Broza Tita.

Tuškanac se nalazi na brijegu sjeverno od Ilice i primarno je rezidencijalno naselje. Mnogi ga nazivaju i „Pluća Zagreba“ zbog obilja šume koja leži u samoj četvrti. Ulica Tuškanac proteže se od Streljačke ulice, pokraj istoimenog kultnog zagrebačkog kina, pa sve do Cmroka, odnosno Gornjeg Prekrižja. Na Tuškancu se osim legendarnog kina i prekrasne šume nalazi i javna garaža, košarkaško igralište i šetalište „Dubravkin put“ koje je dugačko oko 2 kilometra i povezuje Tuškanac s Cmrokom i centrom grada.

Na Gornjem gradu nalazi se pet osnovnih škola (Osnovna škola Jabukovac, Osnovna škola Miroslava Krleže, Osnovna škola Pantovčak, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga i Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića). Tamo se nalaze i dvije srednje škole (Gornjogradska gimnazija i Gimnazija Tituša Brezovačkog).
Tuškanac je elitno zagrebačko naselje koje je to postalo nakon Drugog svjetskog rata, baš kao i Medveščak. U ovim četvrtima je uvijek velika potražnja za stanovima i kućama, pa se zato brzo i prodaju.
Gornji grad je prvestveno rezidencijalni dio grada, miran i manje prometan, na osunčanim šumovitim proplancima. Sjajno je mjesto za život i građenje novih početaka.

Laura Vučković