22.03.2023

GORNJI GRAD – MEDVEŠČAK








Gradska četvrt Gornji grad – Medveščak obuhvaća veliku površinu, stoga smo odlučili podijeliti ju u dva bloga kako bismo detaljnije obradili cijelo naselje. U prošlom blogu osvrnuli smo se na Pantovčak, Tuškanac i Goljak, a u ovom ćemo obraditi Šalatu, Ribnjak, Novu Ves, Mirogoj, Vlašku i Martićevu do Kvaternikovog trga.

Ovo je jedna od najpoželjnijih zagrebačkih četvrti koja je pogodna za seniore, obitelji, ali i za studente! Pruža veliku količinu sadržaja: dućane, markete, kafiće, restorane, parkove, škole, vrtiće, uslužne obrte –  i neizostavni plac sa svježim proizvodima na Kvaternikovom trgu!


Prva na redu je Šalata koja je smještena na obronku Medvednice, sjeverno od Vlaške. Na Šalati se nalazi športsko – rekreativni centar, kompleks s bazenima, teniskim terenima, klizalištem te drugim sportskim objektima. Tamo se nalazi i Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, međubiskupijsko dječačko sjemenište, nadbiskupska Klasična gimnazija i 18. gimnazija, kao i dio Medicinskog fakulteta i Prirodoslovno-matematički fakultet.

Uz istočne zidine Kaptola proteže se park Ribnjak. Ime je dobio po biskupskim ribnjacima koji su se ovdje nalazili sve do 19. stoljeća. Tada je cijeli prostor pretvoren u perivoj s vodopadima, egzotičnim biljkama i ukrasnim kipovima. Oko samoga parka nalaze se stambene zgrade koje su vrlo popularne među kupcima i građanima.


Tu je i Nova Ves koja je jedna od najstarijih ulica u Zagrebu što je ujedno i naziv ovog dijela grada koji se proteže od Kaptola na jugu do Zvijezde na sjeveru. Zajedno sa susjednom Tkalčićevom ulicom, Nova Ves je danas jedna od glavnih turističkih atrakcija povijesnog Zagreba. Pretežito je stambena zona s pokojim restoranom, kafićem i trgovačkim centrom. Ako je Ilica glavna zagrebačka ulica, onda je Vlaška sigurno druga najvažnija. Jezgra Vlaške je starija od Ilice, a počela se graditi dok su u njoj još bile štale i kolibe. Zanimljivo je kretanje kroz Vlašku od istoka jer odlično prikazuje njezin razvitak, od uske ulice širine jednog automobila podno Kaptola, do konkretne prometnice koja vodi do Kvaternikovog Trga. 

Zadnja, ali ne i najmanje bitna, je Martićeva ulica. Ona je nekada bila sadržajima prazna ulica, a danas je itekako živahna. Čak je i dobila nadimak „Design District“ zbog puno dizajnerskih dućana i trgovina. Osim što nudi pregršt dućana, tu se nalazi mnoštvo stambenih zgrada i stanova koji često cirkuliraju u prodaji. Martićevu krasi i lijepo drveće cijelom njezinom duljinom.

Ovaj dio gradske četvrti Gornji grad – Medveščak dobro je povezan javnim prijevozom s ostatkom grada, a pogodan je i za šetnje!
Tramvaji koji tamo prolaze su osmica (Zapruđe - Mihaljevac), četrnaestica (Savski Most – Mihaljevac), jedanaestica (Črnomerec – Dubec), dvanaestica (Ljubljanica – Dubrava) i četvorka (Savski Most – Dubec).


Kupnja stanova na ovom području je uvijek dobra investicija zbog atraktivnosti lokacija te velike potražnje. Sve je nadomak ruke, dobro je povezano javnim prijevozom i cestovnom infrastrukturom, ali pogodno i za šetnje ili jutarnja džogiranja do obližnje pekare po topli kruh.
Stanovi u ovom dijelu grada su obično građanskog tipa. Takav tip stana podrazumijeva, u većini slučajeva, tri sobe koje su prolazne i gledaju na ulicu, a iza njih se linearno protežu kupaonica, toalet i na kraju kuhinja pored koje je djevojačka soba. Građanski stanovi su izuzetno šarmantni i poželjni zbog visokih stropova i kvadrature između 100 i 130 m2!