24.02.2021

APN stambeni kredit

APN stambeni kredit

APN stambeni kredit poticajna je mjera kojom se subvencionira od 30 do 51% iznosa anuiteta stambenog kredita. Stopa subvencioniranja ovisi o indeksu razvijenosti mjesta. Za razvijenije sredine kao što su to Zagreb, Rijeka, Zadar, Pula, Split subvencionira se 30% iznosa anuiteta stambenog kredita. 

Subvencioniranje provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Za 2021. godinu predviđeno je 50 milijuna kuna  u državnom proračunu.

Prijave kreću od 29. ožujka 2021. godine. Stoga je bitno na vrijeme odabrati odgovarajuću nekretninu i pripremiti svu dokumentaciju.

 

Uvjeti za APN stambeni kredit

Svi hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina mogu se prijaviti za APN stambeni kredit. I to, ukoliko u vlasništvu nemaju stan ili kuću koja zadovoljava osnovne higijensko-tehničke uvjete za život.

Subvencije se dodjeljuju tijekom prvih 5  godina otplate stambenog kredita na maksimalan iznos od 100.000 eura. Rok otplate kredita mora biti minimalno 15 godina. Iznos stambenog kredita može biti veći i od sto tisuća eura ali se razlika neće subvencionirati.

Subvencija se odnosi na kupnju stana ili kuće, ili gradnju kuće čija cijena s PDV-om ne prelazi 1.500 eur/m2.

 

Kako Agencija za posredovanje u prometu nekretninama pomaže kod APN kreditiranja?

Subvencioniranje APN stambenim kreditom slojevit je proces ali iznimno učinkovit model koji vas podržava na putu stambenog zbrinjavanja.

U tom procesu Agencija za posredovanje u prometu nekretninama: 

  • pomaže vam u procesu pronalaska odgovarajuće nekretnine koja će zadovoljiti vaše životne potrebe. Stručni,  licencirani agent vam pomaže da je nekretnina provjerena, da odgovara zahtjevima natječaja vašim potrebama.
  • priprema svu potrebnu kupoprodajnu dokumentaciju za provedbu i uknjižbe prava vlasništva,
  • omogućuje vam besplatnu provjeru kreditne sposobnosti,
  • analizira i odabire najbolje kreditne uvjete,
  • pazi na rokove predaje sve potrebne dokumentacije.

Svaka nekretnina koja je predmet APN -a mora imati akt o legalnosti. Stručni agent će vam detaljno objasniti i savjetovati vas koji akt o legalnosti je potreban za  vašu odabranu nekretninu.

Od 2017. godine do danas od ukupno predanih zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita odobreno je više od 97% zahtjeva.  Upravo zato je bitno da vas u tom procesu podrži stručna Agencija za posredovanje u prometu nekretnina. Time osiguravate uspješno riješenje svog stambenog pitanja.

Tim Prima nekretnina ima široku paletu usluga koje su vam na raspolaganju i nakon samog kupoprodajnog procesa.

 

Potrebna dokumentacija za APN subvencionirani stambeni kredit

Podnositelj zahtjeva za kupnju stana ili kuće, tj. gradnju kuće, uz dokumente  banke, treba u svom zahtjevu priložiti i sljedeće:

  • presliku osobne iskaznice,
  • presliku rodnog lista i prijave prebivališta  za maloljetno dijete,
  • predugovor odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju traži odobravanje kredita (za kupnju stana ili kuće),
  • presliku zemljišnoknjižnog izvatka,
  • presliku akta za uporabu građevine u kojoj se nalazi stan. Odnosno presliku akta za uporabu kuće koju namjerava kupiti (za kupnju stana ili kuće),
  • potvrdu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom. Odnosi se na kupce ili članove obitelji s invaliditetom koje utječe na produženje roka  subvencije),
  • javnobilježnički ovjerenu izjavu da u vlasništvu nemate stan ili kuću. Odnosno da nekrenina koju posjedujete nije u staju uporabljivosti te istu prodajete radi kupnje ili gradnje veće nekretnine,
  • kopiju troškovnika radova izrađenog na temelju glavnog odnosno izvedbenog projekta, iz kojeg je razvidna visina troškova izgradnje (za izgradnju kuće),
  • kopiju akta za građenje (za izgradnju kuće),
  • presliku izjave o pripadnosti nekretnine koja je predmet izgradnje ili kupoprodaje
  • presliku izjave o privoli

Obratite nam se s povjerenjem:

Više informacija možete pronaći i na: