10.05.2022

Život u središtu Zagreba

Život u središtu Zagreba
Gradska četvrt Donji grad obuhvaća najuže gradsko središte te najgušće nastanjeni dio grada u kojemu je koncentrirana glavnina javnog, posebice kulturnog života Zagreba. Upravo iz tog razloga, Donji grad oduvijek je poželjno mjesto za stanovanje.

Proteže se od Kvaternikova trga i Heinzelove ulice na istoku do Ulice Republike Austrije na zapadu, odnosno od Ilice, Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićeve i Vlaške ulice na sjeveru do željezničke pruge na jugu. Na sjeveru graniči s Gradskom četvrti Gornji grad – Medveščak, na istoku s Maksimirom i Peščenicom – Žitnjakom, na jugu s Trnjem, a na zapadu s Trešnjevkom – sjever i Črnomercem.

Na prostoru Donjega grada sabrana su najvažnija graditeljska svjedočanstva izrastanja Zagreba u suvremenu srednjoeuropsku metropolu tijekom zadnja dva stoljeća.

Od središnjeg zagrebačkog Trga bana Josipa Jelačića započinje niz od osam zelenih trgova povezanih u Lenucijevu “zelenu potkovu”, nazvanu po arhitektu i urbanistu koji ju je osmislio. Niz parkova u samom središtu grada obuhvaća željeznički kolodvor, preko Botaničkoga vrta pa sve do Marulićevog trga i Trga Republike Hrvatske - stvarajući oblik slova U. Njihov obilazak, uz prekrasno uređene zelene površine, užitak je za one koji žele odmoriti, a prava riznica spomenika, galerija i muzeja za poklonike umjetnosti.

Prostrani trgovi, monumentalne građevine u duhu klasicizma i historicizma na mnogobrojnim parkovima Zagreb je kakav danas poznajemo. Za stanare Donjeg grada, Glavni kolodvor, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, fakulteti, Hrvatski državni arhiv, Hrvatsko narodno kazalište i reprezentativne palače su nadomak ruke.

Odnos zelenila i arhitekture javnih objekata, fontana i paviljona, pažljivo je osmišljen, a zelene oaze za odmor na svakom su koraku. Najpopularniji među zelenim trgovima je Zrinjevac, prepoznatljiv po aleji platana koje su prije više od sto godina dovezene iz Trsta.

Zagreb je grad raznovrsnog i bogatog kulturno-umjetničkog života. Tridesetak stalnih i povremenih kazališta i kazališnih scena, tridesetak muzeja, veći broj galerija te brojni glazbeni i plesni festivali uvrštavaju Zagreb na listu gradova umjetnosti.

Čim sunce obasja prve zrake u rano proljeće, otvaraju se terase kavana, kafića, restorana i slastičarnica. Ulice i trgovi postaju mjesto za promenadu, uživanje u kavi, druženje i poslovne sastanke. Tradicionalna Međunarodna smotra folklora, međunarodni ulični festival Cest is d’Best, koncerti te razni prigodni sajmovi dodaju sadržaj uličnom druženju. Današnje druženje u kafićima ima korijene u dugoj i bogatoj tradiciji ispijanja kave u ovom gradu i dio su svakodnevice u centru Zagreba.

Gotovo svaka četvrt ima jednu, no najpoznatija je svakako tržnica Dolac u srcu Zagreba. Tu proizvođači svakodnevno od ranog jutra prodaju svježe voće i povrće, meso i ribu. Šarenilo boja, mirisa, okusa i zvukova nezaobilazan su doživljaj. Preko dana zalogajnice uz tržnice nude domaća jela, a na svakom koraku su slastičarnice i pekarnice.

Bogatstvo sadržaja, zasigurno je najveća prednost života u centru grada. Njihova blizina štedi i vrijeme i novac, a obavljanje svakodnevnih aktivnosti čini jednostavnijim. Osim toga, gradska središta su dijelom pretvorena u pješačke zone koje nude lakše kretanje te su pune prostranih trgova i mjesta za uživanje.

Također, dobro je poznato da stanovi u centru grada imaju stropove više od današnjeg standarda, a privlačni su jer dodaju prostranost i eleganciju te čine da prostor izgleda svjetliji. Jedan takav raskošan stan u centru Zagreba možete pronaći i u našoj ponudi. Pogledajte luksuznu nekretninu u Dalmatinskoj ulici
OVDJE.